Thursday, April 26, 2012

ya tutarsa?


Bir gida muyendisi olan sahsim esasen organik gidalara pek yuz vermez. Aslinda teoride guzel bir yaklasim. Cevre kirliligi olsun, gereksiz tarim ilaci kullaniminin azaltilmasi olsun, ari hayvaninin geleceginin korunmasi gibi gelecek vaat eden bircok konuda faydalari olsa da, olay pratige geldiginde, zaten tanesi 5 dolar olan patlicana orgenik adi altinda iki kati fiyat vermek tamamen hiyarlik.

Hal boyle olunca "kendi organik tarimini kendin yap kardesim" kampanyasina katidik ailecek. Evin 1/20 donumden hallice bahcesinde domatesinden patlicana, enginarindan turbuna, ahududusundan cilegine, nanesinden dereotuna kadar pazara gidildiginde alinmadan donulmeyecek butun sebze ve meyveleri yetistirmeye basladik. Isin organik kismi ise surada basliyor. Evde tuketilen tum sebze meyve kabuk ve artiklarinin eski bi dondurma kabinda biriktirilerek geri donusum amaciyla komposta atilmasi. Burada kompost ici organik gubre, solucan ve bakterilerle dolu bir kara kutu... Yani atilan hersey kisa zamanda bilinmeyen bir sekilde (!) gubreye donusuyor.

Ama asil supriz gecenlerde komposta yollanmis bir avokado cekirdeginin, geri donusmek yerine, dal budak salarak kucuk bir fidana donusmesi... Avokado agaccigimiz bugun torenlerle bahcedeki yerine ekildi. yeni sezondaki maceralarini heyecanla bekliyoruz...

No comments:

Post a Comment